Hoe het welzijn van de moeder een grote invloed heeft op haar ongeboren baby.
Zwanger zijn brengt vaak een rollercoaster aan emoties met zich mee. Je kunt je euforisch en dankbaar voelen, maar soms ook overweldigd of bezorgd. Het is belangrijk om te beseffen dat deze emoties niet alleen jou raken – ze hebben ook invloed op je ongeboren baby. Hoe werkt dit precies? En hoe kun je hier bewust mee omgaan?
Hoe emoties de baby bereiken

Tijdens de zwangerschap deelt je lichaam een intieme verbinding met je baby via de placenta en de navelstreng. Dit is niet alleen een fysieke verbinding waar voedingsstoffen en zuurstof worden uitgewisseld, maar ook een hormonale brug. Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan – stresshormonen die via de placenta je baby kunnen bereiken. Net zoals positieve emoties, zoals geluk en ontspanning, voelbaar zijn voor je baby, kan langdurige stress of spanning een impact hebben op zijn of haar ontwikkeling.
Dit is een ingenieus systeem van moeder natuur dat in het verleden ervoor zorgde dat onze baby's in stressvolle situaties geboren werden met een erg stressgevoelig systeem waardoor ze door bijvoorbeeld veel te huilen mama heel dichtbij konden houden. In onze huidige maatschappij hebben we geen gevaarlijke tijgers maar wel andere vormen van stress zoals een hoge werkdruk, relatieproblemen, zorgen rond een verbouwen etc. die ook je baby stressgevoelig kunnen maken.
De invloed van stress op de baby
Kortdurende stress is normaal en over het algemeen geen probleem. Je lichaam is ontworpen om hiermee om te gaan, en je baby is goed beschermd. Maar bij chronische stress kan de constante aanwezigheid van stresshormonen gevolgen hebben voor de baby:
Emotionele ontwikkeling: Baby's kunnen gevoeliger worden voor stress na de geboorte als ze in de baarmoeder veel stresshormonen hebben ervaren.
Fysieke gezondheid: Chronische stress bij de moeder wordt in sommige onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op vroeggeboorte of een lager geboortegewicht.
Hersenontwikkeling: Stresshormonen kunnen invloed hebben op de neurologische ontwikkeling van de baby, met mogelijke effecten op leervermogen en gedrag.
De positieve kant: emoties als taal van verbinding
Je emoties hoeven echter niet alleen een bron van zorg te zijn. Ze vormen ook een prachtige manier om verbinding te maken met je baby. Jouw positieve emoties, zoals liefde, vreugde en kalmte, worden via dezelfde hormonale brug gedeeld. Wanneer jij je goed voelt, voelt je baby dat ook. Jouw stem, aanraking en ademhaling zijn allemaal signalen van veiligheid en liefde die jouw baby kan oppikken.
Heb je toch last van stress of zijn er onverwacht toch heftige emoties? Je kan je baby al heel erg helpen door te vertellen wat je voelt en waarom. We noemen dit differentiatie. Zo krijgt je baby mee dat deze heftige emoties niet van hem of haar zijn. Op gevoelsniveau pikken baby's deze positieve intentie op.
Tips om met stress en emoties om te gaan
Het is onmogelijk om alle stress uit je leven te elimineren, en dat hoeft ook niet. Hier zijn enkele tips om bewust om te gaan met stress en emoties:
Ademhalingsoefeningen: Rustige, diepe buik ademhaling helpt je zenuwstelsel kalmeren. Probeer bijvoorbeeld een ademhalingsoefening waarbij je 4 seconden inademt, 6 seconden uitademend.
Meditatie en mindfulness: Dagelijks 5-10 minuten meditatie kan je helpen om rustiger en meer aanwezig te zijn. Dit heeft niet alleen een positief effect op jou, maar ook op je baby.
Praat over je gevoelens: Het delen van je emoties met een partner, vriend(in) of professional kan verlichting brengen. Het erkennen van je gevoelens is een belangrijke stap in het verminderen van stress.
Zelfzorg: Plan momenten in om te ontspannen en te doen wat je energie geeft. Denk aan een warm bad, een wandeling in de natuur of luisteren naar rustgevende muziek.
Verbinding met je baby: Neem bewust tijd om met je baby te verbinden. Praat tegen je buik, zing een liedje, of masseer je buik met liefdevolle aandacht.
Een boodschap van zachtheid
Onthoud dat perfectie niet nodig is. Het is oké om je soms overweldigd te voelen. Door bewust om te gaan met je emoties en lief te zijn voor jezelf, leg je een sterke basis voor een gezonde en liefdevolle band met je baby. Jouw emoties zijn de eerste taal die je baby leert begrijpen – en die taal mag zacht, warm en liefdevol zijn.

Wil bewust meer rust, meer kracht en verbinding voelen tijdens je zwangerschap?
Bekijk onze online zwangerschapscursus 'Mama's in Verbinding' voor een krachtige zwangerschap en geboorte, in balans en verbinding.

Geschreven door
Karen Van den berg
Silvie Vermeulen
Perinatale counselors